Kwekerij

0.8
ha vollegrond
0.2
ha pottenveld
0.2
ha opkweek long cane
30000
potplanten
7000
long canes

Op onze vollegrondspercelen vermeerderen we voornamelijk bessenstruiken. Deze rooien we van aangelegde moerbedden. Horizontale stengels in de grond, de moederplanten, geven elk jaar nieuwe scheuten. Deze aarden we aan, hiertussen wordt mechanisch gewied en tot slot worden ze in de winter gerooid. De planten die daar vanaf komen, zijn bewortelde stekken.

Daarnaast kweken we ook nog wat bessen op in de vollegrond. Hierbij worden stekken uitgeplant en na 1 jaar worden vertakte struiken gerooid.

Dit alles wordt in de winter gesorteerd op lengte en gebundeld, waarna ze naar de klant kunnen of nog even in de koelcel blijven liggen.

Op ons pottenveld staan potten. Hierin zit een substraatmengsel waarin de planten groeien. Sinds 2022 zijn we overgegaan op een geheel veenvrij mengsel, wat voornamelijk bestaat uit diverse compostsoorten. We zijn nog niet helemaal tevreden over de samenstelling, maar zoeken verder naar een duurzaam en verantwoord substraat waarin onze planten kunnen groeien!

In de potten zitten uiteraard ook nog planten. Deze zijn deels van eigen vermeerdering (de bessen) en de rest wordt zoveel mogelijk biologisch ingekocht. Dit zijn vaak kleine plugplantjes die we eerst planten in de pot. Dit doen we in de schuur, aan de plantmachine. Hier wordt de pot ook afgedekt met een laagje boomschors, om zo de onkruidzaadjes zo min mogelijk kans te geven om te kiemen!

Op het veld worden de planten voorzien van hun natje en droogje en soms worden ze wat bijgeknipt. Onkruid groeit in de zomer ook altijd goed, waardoor we hier in de zomervakantie regelmatig onze handen voor uit de mouwen moeten steken. Op z’n Zeeuws: vuulte wíe-jù

Aan het eind van de zomer of in de herfst worden de planten gesorteerd: wat is leverbaar in welke kwaliteit, en welke planten kunnen beter nog een jaartje doorgroeien?

Dit gaat vaak gelijk op met de eerste leveringen van potplanten die onze kwekerij verlaten (vanaf week 42). Potplanten leveren we doorgaans af in palletboxen, waarvan er 2 per palletplaats gestapeld kunnen worden.

Voor de professionele teelt van biologische frambozen en bramen, kweken we long canes op. Long canes zijn tweejarige stengels waaruit de knoppen, bloemen en vruchten groeien. Het eerste jaar hebben ze bij ons op de kwekerij gestaan en hebben daar de nodige lengte ontwikkeld. De plant gaat bij de teler het tweede jaar in, waarin ze direct oogst kunnen geven. Per pot groeien 2 stengels op tot een minimale lengte van 150-180cm.

De planten staan aan palen en draden, zodat ze zo recht mogelijk groeien. Middels druppelaars krijgt elke pot op de juiste tijd water, gemengd met organische meststoffen waardoor ze groot en sterk worden!

Aan het einde van het seizoen, vanaf week 48 zijn ongekoelde long canes leverbaar. Voor transport worden ze ingepakt in frambozenkisten.