Over ons

Bio-logisch

Op de kwekerij werken we biologisch, samen met de natuur.

Dit begint voor ons in de bodem. Evenwicht tussen goede en slechte bacteriën en schimmels is van levensbelang voor een vitale bodem. Evenwicht tussen voedingselementen is daarbij van groot belang voor een vitale groei van de planten.

Wat betreft de voeding in de bodem, de potten en het water, zoekt Nelleke goed uit welke stoffen de planten nodig hebben voor hun groei. We vinden het belangrijk om de wormen te stimuleren, waardoor we in de winter werken met bladafval.

Daarnaast is het hele systeem rondom de planten, het evenwicht in de natuur van groot belang. Wat zouden we met bladluizen aan moeten, als er geen nuttige insecten zouden zijn? Voor een deel is onze aanpak er dus ook op gericht om de populatie nuttige insecten te stimuleren en in stand te houden. Zodat ze voor ons de planten luisvrij kunnen maken. Als zij het niet meer aankunnen, spuiten we een natuurlijk middel wat de luizen dood en de nuttigen spaart.

Op de bodem wordt door ons ook geen gif gebruikt. Onkruid wordt door ons mechanisch en handmatig gewied. Dit kost tijd, en geld en is dus een kostbare zaak. Samen met opa die graag aan werktuigen sleutelt, wordt voor elk moment de beste machine in elkaar gezet. Biem weet daarnaast precies hoe hij het hebben wil, en zorgt ervoor dat op het juiste moment het onkruid in kiem gesmoord wordt.

Het grootste deel van het werk wordt door Biem en Nelleke uitgevoerd. Maar zij kunnen niet zonder een groep met scholieren die op ons bedrijf werken. Naast de kwekerij werken zij ook in de nabij gelegen boomgaard. Op de kwekerij steken ze de handen uit de mouwen met planten, aanbinden, vegen, stokken steken, druppelslangen controleren, sorteren, inpakken, onkruid wieden, onkruid plukken en onkruid trekken…